Hovězí+telecí

01.05.2012 14:25

Telecí

Je to maso lehce stravitelné. Obsahuje jen kolem 3-6% tuku. Hodí se právě do začátku při začleňování nových druhů mas.

Z telecího: 

  • telecí kusové (Vetamix) – už nekupuju, hrozně drahé (za jatek mám čtvrtinovou cenu v lepší kvalitě)
  • telecí hrubomleté (Vetamix, Falco)
  • telecí kusové i kosti (obratle, žebra, apod) – momentálně z jatek, je to masíčko krásné

 

Hovězí maso

Patří mezi ty hodnotnější masa. Obsahuje zejména železo a skupinu vitamínů B. Je výživné a proto je vhodné např. při rekonvalescenci.

Můžeme zkrmovat téměr vše – od svaloviny přes různé odřezky, kosti, srdce a vnitřnosti (plíce, játra, ledviny, srdce)

Pozor  na játra – ve velkém množství – jsou projímavá), ledviny (jsou detoxikačním orgánem, proto je lépe krmit v menším množství), plíce, bachor (tedy dršťky, zejména tzv. zelené –neprané; mohou sloužit i jako částečná náhrada zeleniny, pokud ji pes moc nechce), slezina (taktéž ve větším množství projímavá).

Dalšími částmi mohou být např. trachea (ať už čerstvá či sušená), bránice (na žvýkání), jícen, hrtan.

Kosti mohou být např. hrudní kost (harfy, ale ty spíš na okus, je tam málo masa), oháňka, žebra; pak jsou to kosti spíše na okusování.

Z hovězího masa:

  • hovězí maso s droby/hrubomleté (Vetamix, Falco, Nýřany)
  • hovězí kusové (Vetamix, Falco) – neberu, moc drahé
  • hovězí žebro (řeznictví)
  • hovězí srdce mleté (jatka)
  • zelené neprané dršťky rozmixované (Vetamix)
  • neprané i prané dršťky kusové (Falco)
  • zelené neprané dršťky (jatka) – nedají se s vetamixem srovnávat, tyhle opravdu „voní (ano smrdí, ale čerstvě), ty z Vetamixu vyloženě smrděly
  • vemeno (vetamix 1x, od té doby pouze z jatek)
  • srdce, plíce, ledviny, játra
  • hrtany a jícny
  • jazyk

 

nahoře vlevo telecí kusové, nahoře vpravo hovězí srdce, dole vemeno, uprostřed dršťky (vše z jatek)

 

A když máte prima řezníka, dostanete zadarmo takovouhle kost!