Co krmíme – MASO

Zvěřina

Krmíme maso předevšim z vysoké, nikdy nedávám syrového divočáka1. Oproti masu z domácích zvířat má vyšší obsah minerálních látek a vitamínů skup. B. Je vhodná při dietách (zejména rekonvalescenčních) – je velmi dobře stravitelné (díky nízkému obsahu tuku).

Zvěřinu beru veterinárně kontrolovanou, z nějakých pochybných zdrojů nebo nekontrolovanou bych neriskla (především kvůli parazitům).

 

 

1 Aujezskyho choroba (pseudorabies)

Pro popis choroby, průběh a některé další informace doporučuji použít Wikipedii, kde je toto téma poměrně podrobně zpracováno. Jen ve zkratce - jedná se o infekční virové onemocnění příbuzné vzteklině, přírodním rezervoárem choroby je v České republice populace divočáků. Prasata jsou schopná Aujezskyho chorobu přežít, jejich tělo umí vytvářet protilátky. Psi jsou k nákaze vnímaví, člověk ne. Nejinfekčnější je dýchací soustava prasete, ale pokud byla tato soustava při ulovení prasete poraněna, může se virus krví dostat do celého prasečího těla, infekční pak je kterákoli část.

Přenos na psa většinou probíhá pozřením syrového prasečího masa, krve nebo vnitřností. Uvařením se virus spolehlivě zničí. Většinou k přenosu nedojde při "kousnutí" prasete (například na naháňce), k přenosu je třeba většího množství "infekčního materiálu". Pro psa je onemocnění bez výjimky smrtelné, inkubační doba jsou tři až čtyři dny, onemocnění je velmi rychlé, do týdne pes uhyne.

Podle posledních informací, které byly zveřejněny v létě 2012, má 35-38% divočáků v ČR v těle protilátky na tuto chorobu. Znamená to, že tuto chorobu buď prodělali, nebo protilátky získali od své matky v prenatálním období nebo mateřským mlékem. Neznamená to tedy, že je tolik prasat infekčních, počet takových jedinců je mnohem menší, protože prase je schopné přenést Aujezkyho chorobu pouze po dobu 4-6 týdnů v období, kdy u něj tyto choroba akutně probíhá. Tento stav lze zjistit virologickým vyšetřením, které je ale poměrně drahé (v řádu tisíců korun), takže se na rozdíl od testu na protilátky - serologického vyšetření (které stojí pár desítek korun) - neprovádí rutinně.

Počet jedinců s protilátkami se ale stále zvyšuje, což ukazuje i na zvyšování počtu akutně nemocných a tedy infekčních prasat. Kvůli tomuto stavu byly zrušeny některé akce, například honičské zkoušky pořádané Klubem chovatelů honičů, myslivci začínají chodit na naháňky raději bez psů. Pracuje se na vývoji a výrobě vakcíny, pak bude možné psy proti Aujeszkyho chorobě očkovat.

Doporučuji vyhnout se místům, kde probíhaly společné hony na černou zvěř, a kde by mohly být po ulovených kusech zbytky krve nebo vnitřností (což je sice zakázané, ale ne všichni dodržují pravidla). Také doporučuji mít svého psa v lese neustále na očích, aby si ten infekční materiál někde neopatřil například ulovením nemocného selete. Pochopitelně nedoporučuji používat maso divokých prasat ke krmení zasyrova, takové maso je potřeba vždy uvařit. Nespoléhejte na to, že jste maso získali ze zdroje, který je primárně určen pro lidskou spotřebu, člověk se nemůže nakazit, a proto není důvod maso právě z takových zdrojů jakkoli kontrolovat, nehledě na cenu vyšetření, která by cenu masa zvedla na dvoj až trojnásobek toho, co je běžné.

Maso domácích prasat, které pochází z českých velkochovů, je bezpečné, Česká republika byla uznána prostou nákazy Aujezskyho chorobou. Určité riziko ale hrozí u masa, které pochází z domácích, především vesnických zdrojů, které nejsou proti nákaze tak dobře uzavřeny, jako průmyslové velkochovy. Pro domácí zabíjačky proto platí stejná pravidla, jako pro maso divočáků. U masa, které pochází ze zahraničí, je velmi těžké byť jen odhadnout míru rizika, kvůli fatální povaze onemocnění je lépe být raději obezřetný a zbytečně neriskovat. Existuje množství jiných druhů masa, kterými může být pes krmen, vepřové maso pes ke svému životu nijak nepotřebuje.

Zuzana Mašková, www.clovekpritelpsa.cz

Vepřové

 

Vepřové maso je tučnější (20-50%), u citlivějších psů může působit projímavě, někteří po něm mohou rychle přibírat. Je tedy vhodné pro psy, kteří potřebují přibrat, ale třeba i pro psi v zátěži.

Můžeme zkrmovat samozřejmě jak svalovinu, tak kosti a vnitřnosti.

Z kostí to mohou být žebra, různé klouby, na okus jsou vhodné vepřové nožičky.

Z vnitřností játra a slezina (platí totéž co u hovězích – projímavé), ledviny, plíce, jazyk a srdce (to jsou spíš svaly než vnitřnosti).

Někdo krmení syrovým vepřovým nedoporučuje z důvodu možní nákazy Aujeszkyho chorobou (tzc. pseodovzteklina). V ČR se však tato choroba u domácích prasat nevyskytuje!

Z vepřového bylo:

  • svalovina (domácí prasátko)
  • vepřové s droby (Vetamix) – už neberu, několikrát šíleně zapáchalo a Shira to opravdu žrát nechtěla
  • různé hrubomleté (Falco, Nýřany)
  • odřezky od řezníka (jsou tam jak vnitřnosti, tak i odřezky kůže, svaloviny)
  • játra
  • ledviny
  • škvarky (občas přimíchám pár do krmení; spíše však jako pamlsky)
  • nožička na okousávání
  • jazyk
  • hlava (maso, kosti na okousání, rypáček, ouško)
  • žebra
  • ocásek

Ryby

Rybí maso je velmi dobře stravitelné, obsahuje velké množství vody (kolem 80%), minerálů (zejména fosfor, sodík, jód,železo, draslík), vitamínů (A, D, B2, B6, B12), omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Ryby můžeme zkrmovat celé, tj. hlavu, ploutve, kosti (SYROVÉ rybí kosti jsou měkkounké a pružné).

Patří sem ryby mořské (např. makrela, tuňák, sardinky, sleď, treska a mnoho dalších) a sladkovodní (pstruh, kapr, losos, atd.). Některé ryby, zvláště ty sladkovodní, mohou obsahovat enzym thiaminázu (tzv. vitamin B1 killer) – v těle odbouráva thiamin (vit. B1), čímž může dojít k jeho nedostatku. Je tedy vhodné přidávat např. Pangamin (čili zdroj skupiny vit. B).

Ryby obsahující thiaminázu jsou: kapr, sumečer, cejn, máčka, vranka, sleď, makrela.

Občas můžeme podávat i ryby z konzervy, např. tuňáka či sardinky ve vlastní šťávě. Například formou svačinky:-)

Z ryb:

  • kapří hlavy
  • karas celý (od rybářů)
  • ryba celá mořská (Falco)
  • losos ořez (Vetamix) – nekupuju, smrdí mě i psovi
  • mořská ryba (Becres)
  • norský losos (BD Yummy)
  • kapr sumeček (Vetamix) – nekupuju, moc vody
  • sardinky ve vlastní šťávě

Králík

Maso z králíka je vellmi dobře stravitelné a málo tučné (asi 6%). Je i vhodné jako náhrada kuřecího masa u alergiků.

Můžeme krmit svalovinu (řekla bych ale, že je vhodnější krmit rovnou s kostí, např. u stehna; zbytečná piplačka vykosťovat:-) ), kosti (masité; např. žebra, krky, ocásek), vnitřnosti (spíše jen játra a ledvinky; určitě ne střeva – paraziti).

Dobré na zabavení je dát psovi i odpadní kousky – uši, packy, kůži. Shira občas má (z domácího), nejdřív si s tím vydrží hodiny hrát a poté s chutí zblajzne:-)  Chlupy opravdu Nevadí. Některé tyto části se dají koupit sušené.

Zatím bylo:

  • krk + ocasní obratle
  • přední i zadní noha
  • hlava
  • ledvinky+plíce

 

Hovězí + telecí

Telecí

Je to maso lehce stravitelné. Obsahuje jen kolem 3-6% tuku. Hodí se právě do začátku při začleňování nových druhů mas.

Z telecího: 

  • telecí kusové (Vetamix) – už nekupuju, hrozně drahé (za jatek mám čtvrtinovou cenu v lepší kvalitě)
  • telecí hrubomleté (Vetamix, Falco)
  • telecí kusové i kosti (obratle, žebra, apod) – momentálně z jatek, je to masíčko krásné

 

Hovězí maso

Patří mezi ty hodnotnější masa. Obsahuje zejména železo a skupinu vitamínů B. Je výživné a proto je vhodné např. při rekonvalescenci.

Můžeme zkrmovat téměr vše – od svaloviny přes různé odřezky, kosti, srdce a vnitřnosti (plíce, játra, ledviny, srdce)

Pozor  na játra – ve velkém množství – jsou projímavá), ledviny (jsou detoxikačním orgánem, proto je lépe krmit v menším množství), plíce, bachor (tedy dršťky, zejména tzv. zelené –neprané; mohou sloužit i jako částečná náhrada zeleniny, pokud ji pes moc nechce), slezina (taktéž ve větším množství projímavá).

Dalšími částmi mohou být např. trachea (ať už čerstvá či sušená), bránice (na žvýkání), jícen, hrtan.

Kosti mohou být např. hrudní kost (harfy, ale ty spíš na okus, je tam málo masa), oháňka, žebra; pak jsou to kosti spíše na okusování.

Z hovězího masa:

  • hovězí maso s droby/hrubomleté (Vetamix, Falco, Nýřany)
  • hovězí kusové (Vetamix, Falco) – neberu, moc drahé
  • hovězí žebro (řeznictví)
  • hovězí srdce mleté (jatka)
  • zelené neprané dršťky rozmixované (Vetamix)
  • neprané i prané dršťky kusové (Falco)
  • zelené neprané dršťky (jatka) – nedají se s vetamixem srovnávat, tyhle opravdu „voní (ano smrdí, ale čerstvě), ty z Vetamixu vyloženě smrděly
  • vemeno (vetamix 1x, od té doby pouze z jatek)
  • srdce, plíce, ledviny, játra
  • hrtany a jícny
  • jazyk

 

Drůbež

Kuřecí – dietní a lehce stravitelné maso (obsahuje málo tuku a více bílkovin, cca 20%). Kuřecí maso je také vhodné jako součást diet; při průjmu, např. s rozvařenou rýží a mrkvičkou. Ozkoušeno. Kuře můžume zkrmit celé, v kuse – není žádná jeho část, kterou by pes nesměl žrát. Je to tedy svalovina (prsa, stehení maso), kosti (křídla, stehna, hřbety, krky), vnitřnosti (žaludky, játra, srdce).

Vyzkoušeno

  • krky
  • skelety
  • křídla
  • stehna
  • prsní svalovina
  • hřbety (prodávají se na polévku)
  • játra
  • žaludky (kupované jak pro lidskou spotřebu tak u Vetamixu)
  • kuřecí srdíčka

Krůtí maso je podobné tomu kuřecímu, má stejný obsah tuku a bílkovin. Je tedy dobře stravitelné. Krůtí kosti jsou poněkud tvrdší než kuřecí, proto je dáváme psovi, kterému nedělají potíže. Můžeme tedy dávat svalovinu (prsa), kosti (křídla, hrudní kosti, chrupavky,krky), vnitřnosti.

Z krůty:

  • biskupy
  • křídlo
  • krky
  • skelet
  • krůtí prsa
  • krůté odřezky (Becres)
  • krůtí chrupavky (od Zelenky jsou luxusní)

Z kachny:

  • krky
  • trupy (na polévku, mívá často v akci Albert)
  • celá kachna (Becres)

Slepice

  • křídla
  • trup
  • prsa
  • stehna

Husa

  • husí trupy (na polévku, Albert)