Ryby

01.05.2012 14:30

Rybí maso je velmi dobře stravitelné, obsahuje velké množství vody (kolem 80%), minerálů (zejména fosfor, sodík, jód,železo, draslík), vitamínů (A, D, B2, B6, B12), omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Ryby můžeme zkrmovat celé, tj. hlavu, ploutve, kosti (SYROVÉ rybí kosti jsou měkkounké a pružné).

Patří sem ryby mořské (např. makrela, tuňák, sardinky, sleď, treska a mnoho dalších) a sladkovodní (pstruh, kapr, losos, atd.). Některé ryby, zvláště ty sladkovodní, mohou obsahovat enzym thiaminázu (tzv. vitamin B1 killer) – v těle odbouráva thiamin (vit. B1), čímž může dojít k jeho nedostatku. Je tedy vhodné přidávat např. Pangamin (čili zdroj skupiny vit. B).

Ryby obsahující thiaminázu jsou: kapr, sumečer, cejn, máčka, vranka, sleď, makrela.

 

Občas můžeme podávat i ryby z konzervy, např. tuňáka či sardinky ve vlastní šťávě. Například formou svačinky:-)

Z ryb:

 

  • kapří hlavy
  • karas celý (od rybářů)
  • ryba celá mořská (Falco)
  • losos ořez (Vetamix) – nekupuju, smrdí mě i psovi
  • mořská ryba (Becres)
  • norský losos (BD Yummy)
  • kapr sumeček (Vetamix) – nekupuju, moc vody
  • sardinky ve vlastní šťávě

 

 

V misce:

sardinky ve vl. šťávě

ryba celá mořská

losos ořez